Vriendje/vriendinnetje wel of niet mee op pad?

25-01-2023

De vraag die dagelijks gesteld wordt; Moet ik het vriendje/vriendinnetje van mijn konijn nou wel of niet mee nemen naar bijvoorbeeld de trimsalon of een bezoekje aan de dierenarts?

Er zijn meerdere discussie punten om het te overwegen of af te wegen. Ik zeg vaak (afhankelijk van de koppel en de situatie) ja graag! Ik zal jullie een korte uitleg geven waarom ik het wel of niet zou adviseren.

Wanneer een konijn naar de dierenarts of een trimsalon gaat krijgt hij of zij een bepaalde geur op zijn vacht. Deze geur krijg je simpelweg al door te aaien en langere tijd in de omgeving te zitten. De geur kan minimaal 24 uur op de vacht blijven, ongeacht of ze nou binnen of buiten zitten in hun verblijf en of ze in aanraking komen met de buitenlucht tijdens het vervoer. De kans bestaat als je 1 konijn mee neemt en de ander niet dat het konijn 'ontvreemd' wordt omdat hij/zij een andere geur bij zich draagt. Hierdoor is het mogelijk dat het konijn die thuis is gebleven het andere konijn door de geur niet meer herkend en daardoor ruzie maakt. Er is een kans dat opnieuw koppelen nodig is, dit is ook afhankelijk van de karakters van de konijnen. 

Wanneer je beide konijnen mee neemt dragen ze beide dezelfde geur met zich mee. Hiermee kunnen ze geen onderscheid van elkaar maken met geur, en ze zijn samen op pad geweest/bij elkaar gebleven. Het is wel nodig om het konijnen wat niet behandeld zou worden ook te aaien of aan te raken. Anders krijgen ze niet exact dezelfde geur op zich. 

De afweging om het niet te doen, is als het vriendje/vriendinnetje heel erg snel bang en gestrest is. Je wilt een konijn geen onnodig stress bezorgen, daarnaast is het karakter erg belangrijk. Als het konijn niet heel erg dominant is en erg rustig van aard is de kans kleiner dat hij of zij direct in de aanval gaat omdat het andere konijn weg is gegaan. Tevens is het niet bij elke situatie mogelijk om beide konijnen mee te nemen.